درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/08 - 06:32:4 FA | AR | PS | EN
اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند             تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان            سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان            پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس            خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد             مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد             آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد            سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند             سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است            






تاریخ نشر: 1399/01/30 - 15:57:5
تعداد بازدید: 721
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

امریکا به دنبال کم اهمیت نشان دادن تروریسم در افغانستان

مارک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا علت حمله این کشور به افغانستان در سال 2001 را از بین بردن القاعده و شکست آن دانست ومدعی شد که این امر اتفاق افتاده است. وی در مصاحبه رادیویی در آمریکا اعضای باقی مانده القاعده در افغانستان را کمتر از چند صد نفر اعلام و تاکید کرد واشنگتن از طالبان خواسته است روابطش را با القاعده قطع کند.

مارک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا علت حمله این کشور به افغانستان در سال 2001 را از بین بردن القاعده و شکست آن دانست ومدعی شد که این امر اتفاق افتاده است. وی در مصاحبه رادیویی در امریکا اعضای باقی مانده القاعده در افغانستان را کمتر از چند صد نفر اعلام و تاکید کرد واشنگتن از طالبان خواسته است روابطش را با القاعده قطع کند.

ادامه حضور القاعده در افغانستان

در راستی آزمایی ادعای وزیر امور خارجه امریکا در مورد القاعده و رابطه آن با گروه طالبان، بایستی به مواضع واشنگتن در سال 2001 ،زمان حمله ارتش امریکا به افغانستان اشاره کنیم. کاخ سفید در زمان ریاست جمهوری جرج بوش پسر با اعلام اینکه گروه تروریستی القاعده عامل اصلی حمله 11 سپتامبربه برجهای دوقلو است از گروه طالبان خواستار تحویل سرکردگان القاعده از جمله اسامه بن لادن شد. طالبان که براساس سنت مهمان نوازی پشتون از تحویل آنان به امریکا خود داری کرد به عنوان همدست تروریستها مورد غضب کاخ سفید قرار گرفت و جرج بوش با همکاری پاکستان به افغانستان حمله و به این کشور لشکرکشی کرد.

اعضای طالبان که تحت تعقیب نیروهای امریکایی و ناتو قرار گرفتند بازداشت و در زندان گوانتانامو به بند کشیده شدند.با این حال از حدود سال 2008 با کمک سازمان اطلاعات ارتش پاکستان "آی اس آی" طالبان مجددا سازماندهی و قدرت نمایی خود را درافغانستان آغاز کرد. تروریست نامیدن طالبان و قرار دادن آن در لیست سیاه امریکا به همراه کشتن ملااختر منصور سرکرده طالبان پس از مرگ ملاعمر از سوی نظامیان امریکایی، نشان داد که امریکا مقابله با طالبان را نیز در دستور کار خود داشته است. اگر چه در سال 2001 آمار دقیقی از تعداد اعضای القاعده در افغانستان از سوی امریکا منتشر نشد اما همواره فرماندهان ناتو وارتش امریکا اعضای این گروه تروریستی را بالغ برچند صد نفر اعلام کرده اند تا عملیات ارتش امریکا در افغانستان را موفق نشان دهند. اینکه امریکا هیچگاه به دنبال نابودی کامل القاعده در افغانستان نبود و آنرا اعلام نکرد به خاطر توجیه ادامه حضور نظامی خود در این کشور بود و اینکه افغانستان همچنان با تهدیدات فزاینده تروریستی روبرو است.

راهبرد امریکا در حمایت از تروریسم در افغانستان

امریکا در واقع در دو دهه حضور نظامیش در افغانستان، دو سیاست راهبردی را در حمایت از گروههای تروریستی دنبال کرده است :

اول آنکه منابع مالی گروههای تروریستی و خشونت طلب یعنی تولید مواد مخدر را در افغانستان نابود نکرد تا آنان همچنان بتوانند به عنوان ابزار امریکا به فعالیت خود ادامه دهند.

دوم آنکه ارتش افغانستان بخصوص نیروی هوایی و هوانیروز این کشور را متناسب با توافقنامه "بن" هیچگاه تجهیز و تقویت نکرد تا افغانستان همچنان از نظر امنیتی به امریکا و ناتو وابسته بماند.

اظهارات فرماندهان نظامی سابق امریکا و ناتو در مورد القاعده در افغانستان به خوبی نشان می دهد که آنها گام جدی برای از بین بردن القاعده در این کشور برنداشتند و گروههای تروریستی همچنان به عنوان ابزاری برای توجیه ادامه حضور نظامی امریکا در افغانستان عمل می کنند.

جنرال دیوید رودریگرز از فرماندهان وقت عملیات ارتش امریکا در افغانستان در ارزیابی از اعضای القاعده اعلام کرد آنان نیروهای کیفی با مهارتهای بالای تاکتیکی هستند که می توانند اعضای سایر گروههای تروریستی را آموزش دهند .ژنرال کلیفلند سخنگوی ناتو در افغانستان در سال 1395 اعلام کرد که القاعده با سیصد عضو فعال همچنان برای افغانستان ومنطقه تهدید جدی است . محمد رادمنش سخنگوی وقت وزارت دفاع افغانستان هم ضمن تایید اظهارات فرمانده ناتو اعلام کرد القاعده قوی تر از گذشته فعالیتهای تروریستی خود را در افغانستان آغاز کرده است. سازمان ملل هم در سال 1397 در گزارشی، افغانستان را پناهگاه امن گروههای تروریستی بین المللی از جمله القاعده دانست و تاکید کرد این گروه با طالبان از روابط مستحکمی برخوردار است. دیوید پترائوس فرمانده پیشین نیروهای امریکایی در افغانستان نیز اخیرا ضمن نیرومند دانستن روابط القاعده و طالبان ، تعهد این گروه به امریکا را برای قطع رابطه با القاعده غیر واقعبینامه و مردود دانست.

در یک ارزیابی کلی می توان گفت القاعده در سه مقطع مورد توجه امریکا بوده است:

-برخی معتقدند در زمان اشغال افغانستان از سوی ارتش سرخ شوروی، سازمان اطلاعات مرکزی امریکا "سیا" با اعضای القاعده تحت عنوان اعراب افغان همکاری داشته است.

-در سال 2001 نابودی القاعده و حامیان آن بخصوص طالبان، بهانه ای برای حمله امریکا به افغانستان و لشکر کشی به این کشور شد.

-در سال 2020 امریکا برای توجیه توافقنامه خود با طالبان و تبرئه این گروه به عنوان یک گروه خشن ،خشونتگرا و تروریست، مدعی است که صرفا برای نابودی القاعده به افغانستان لشکر کشی کرد و در این هدف موفق بوده است.

اما سوالات مهم از سوی واشنگتن بدون پاسخ مانده است که چرا بعد از دو دهه همچنان چند صد القاعده در افغانستان حضور دارند؟ آیا طالبان سنت مهمان نوازی از القاعده را کنار گذاشته و با آنها قهر خواهد کرد؟ آیا ادعای شکست القاعده از سوی پمپئو در افغانستان می تواند توجیه کننده توافق امریکا و طالبان باشد؟

نتیجه

در هر حال، ترانزیت تروریسم یکی از مهمترین راهبردهای امریکا در افغانستان ضد روسیه ، چین و آسیای مرکزی است و به همین دلیل چنانچه طالبان همکاری با دولت افغانستان را نیز بپذیرد حتی تحلیلگران امریکایی هم استقرار صلح و امنیت در افغانستان را نمی پذیرند و براین اعتقادند همکاری طالبان با القاعده علاوه بر تاکتیکی مساله ای سنتی و براساس آیین قومی است و هرگز پایان نخواهد یافت. از اینرو امریکا با آگاهی از این واقعیت درصدد تبدیل طالبان به ژاندارم افغانستان است تا مسایل امنیتی این کشور و منطقه را متناسب با خواست و سیاستهای واشنگتن تنظیم کند. این نخستین بار نیست که امریکا به دنبال کم اهمیت نشان دادن و دست کم گرفتن تروریسم در افغانستان است. ارزیابی غلط بخشی از سیاست گذاری این کشور در زمینه افغانستان بوده است. به گونه ای که چندی پیش انستیتو مطالعات استراتژیک افغانستان نیز به دنبال این بود که تهدید داعش را تهدیدی کمرنگ و بی اهمیت برای آینده افغانستان جلوه دهد.

 

منبع: مرکز مطالعات افغانستان

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/16059


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا

اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند

تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان

سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان

پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس

خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور

توشیح بسته کمکی ۹۵ میلیارد دالری امریکا از سوی جو بایدن

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات بایدن عقب‌نشینی از افغانستان بود

عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار حکومت طالبان است


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.